Oct 31, 2011

RESEPI NASI BUKHARA yang SENANG (;

wow..saya ke yg masak?? yes i am.. sebab teringin nak makan sangat..
ini lah die " Nasi Bukhara yang SENANG ".. APE kono mengono nasi bukhara dgn perkataan senang..
ok here we go..
i only use simple ingredients but at the same time it have a good taste.( acececehhh)








CARA-CARA NYA :

1 kilo beras bashmati
air 1 liter ~ ( tapi bergantung faktor beras yerk. INGAT,JGn lebih air sgt)
susu cair ~ (1/2 tin sahaja,nak sedap letak lebih sedikit
1 batang kulit kayu manis
2 Hirisan halia
4 biji (bunga cengkih,buah pelaga,bunga lawang)
Bawang merah 5 biji (mengikut citarasa)
Bawang putih 8 biji (mengikut citarasa)
3 sudu besar serbuk kurma ( bAgi rasa rempah ratus)
kalau nak letak isi ayam dalam nasi nie boleh jugak.(goreng separuh masak)

Garam dan gula secukup rasa..
hiasan dan extra :( gajus,mix vegetables,kismis)

minyak sapi 4 SUDU BESAR (BOLEH di gantikan dengan MARJERIN 5 sudu besar)
P:S sAYA pakai marjerin WAS2 hendak guna minyak sapi sekrg nie ..hehehe

Nak lagi sedap tak?? (tambah rempah nasi beriyani adabi,)


langkah-langkah :

1. panaskan minyak sapi@marjerin tadi. tumis bawang merah dan putih.letak bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga..halia.

2. bancuh serbuk kurma tadi dan serbuk beriyani, then tuang kan ke dalam periuk nasi tadi.

3. tuang kan susu cair,garam,gula.(garam lebih sedikit sebab bila nasi dh masak,rasa tu akan hilang)

4. boleh tambah air sedikit..dan tuang kan beras tadi.. letak gajus,sayur campur tadi,kismis.

5. masak sampai rempah2 tu meresap ke dalam nasi..baru ade Umppppphhhhhhh...=)



15 comments:

  1. package.. muke cantik.. pandai masak.. untung you mom in law

    ReplyDelete
  2. wow..sgt yummeh.
    tak pernah lg makan nasi ni..
    boleh cuba resepi ni nanti.. ^_^

    ReplyDelete
  3. macam nasi minyak pon ada..nasi daging ada rupa..nasi beriani pun ada :) ape beza nasi ni ngan nasi2 td?

    ReplyDelete
  4. entah.. kite pon masak jer.. kata nya nasi bukhara.... tapi resepi ikot tekak lah gamak nyer...hehehe..
    jgn lupe cube.. xkan bantat..bukan kek =)

    ReplyDelete
  5. wahh sedap laa . *mcm da rase pulak en . hehehe

    ReplyDelete
  6. wow...nampak sedappp...leh try ni ;)

    ReplyDelete
  7. Wow sedap2. nenek aku baru je masak semalam.

    ReplyDelete
  8. nice 1 nampak macam sedap . singgah beraya selepas selesai solat hari raya :P

    ReplyDelete
  9. boleh la kak mai cuba midterm break ni..

    ReplyDelete