Oct 31, 2011

RESEPI NASI BUKHARA yang SENANG (;

wow..saya ke yg masak?? yes i am.. sebab teringin nak makan sangat..
ini lah die " Nasi Bukhara yang SENANG ".. APE kono mengono nasi bukhara dgn perkataan senang..
ok here we go..
i only use simple ingredients but at the same time it have a good taste.( acececehhh)








CARA-CARA NYA :

1 kilo beras bashmati
air 1 liter ~ ( tapi bergantung faktor beras yerk. INGAT,JGn lebih air sgt)
susu cair ~ (1/2 tin sahaja,nak sedap letak lebih sedikit
1 batang kulit kayu manis
2 Hirisan halia
4 biji (bunga cengkih,buah pelaga,bunga lawang)
Bawang merah 5 biji (mengikut citarasa)
Bawang putih 8 biji (mengikut citarasa)
3 sudu besar serbuk kurma ( bAgi rasa rempah ratus)
kalau nak letak isi ayam dalam nasi nie boleh jugak.(goreng separuh masak)

Garam dan gula secukup rasa..
hiasan dan extra :( gajus,mix vegetables,kismis)

minyak sapi 4 SUDU BESAR (BOLEH di gantikan dengan MARJERIN 5 sudu besar)
P:S sAYA pakai marjerin WAS2 hendak guna minyak sapi sekrg nie ..hehehe

Nak lagi sedap tak?? (tambah rempah nasi beriyani adabi,)


langkah-langkah :

1. panaskan minyak sapi@marjerin tadi. tumis bawang merah dan putih.letak bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga..halia.

2. bancuh serbuk kurma tadi dan serbuk beriyani, then tuang kan ke dalam periuk nasi tadi.

3. tuang kan susu cair,garam,gula.(garam lebih sedikit sebab bila nasi dh masak,rasa tu akan hilang)

4. boleh tambah air sedikit..dan tuang kan beras tadi.. letak gajus,sayur campur tadi,kismis.

5. masak sampai rempah2 tu meresap ke dalam nasi..baru ade Umppppphhhhhhh...=)



Oct 17, 2011

INNer shine PLZZZ help me ok :p



assalamualaikum
I want to share something..
Actually i easily to get itchy eyes and eyes irritation..selalu merah2 Tak tahan tau tak..sakit
so,i decided to buy Brand's Inner shine Prune Essence..Agak2 ok x?
and this recently I BOUGHT it.. =)

i bought two types of Inner shine which is Inner Shine Prune Essence and Inner Shine Berries Essence.
  • MESti tertanya elok ke tak?wHAT the different? hOW About the taste? RELAX.. Chill yah..
Prune Essence rasa mcm sunsweet prune if you guys penah rasa.Alah yg mcm ala2 kurma tu tapi die prune lah.. hehehe
Berries Essence rasa mcm ape ek..tapi sedap sikit dari Prune Essence.(Sebab i tak suke PRUNE)

  • how about the price?
Inner Shine PRUNE Essence and Inner Shine Berries Essence. (RM 25.90 FOR 6 bottles)
  • what the purposes?
Inner Shine PRUNE Essence tu sebenarnya die untuk mencantikn kulit (bagi tegang and natural look) and it help to detox your body and you Just need to take a bottle for every night.But for those yg never detox your body i suggest takes 12 day program by drink this prune essence.

for the Inner Shine Berries Essence its help to protect our eyes from computer screen,keep ur eyes feel moist and fresh.Its contains 7 exclusive BERRIES.

ACtually pati prune tu kalau you all nak try.Its better for you all to takes for 12 days..The cost is about RM 46.90 FOR 12 bottles.MInum sebelum tidur.

P/S : I Bought 12 BOTTLES.. but 6 bottles is PRUNE ESSENCE and another 6 bottles is BERRIES ESSENCE.it up to you guys,which one do u most prefer..tapi i rasa is better minum prune essence before drink the Berries essence..bcz we need to detox our body first.


:: Pada sesiapa yg nak try.. cuba lah..sedap jugak.n harga die really affordable ..sumpah x tipu ::

Oct 11, 2011

Bukit Tinggi ..so what kalau dalam MALAYSIA??




.. HERE i come with loves ..





















what are you looking at? wanna get bash !! (chill yah)














MAk.. o mak.. merah datang pki kimino merah,.. keluar lah mak oii








i dont remember the exact date,but i with my few frens and other special frens (perlu ke nak mention?xperlu ar nk buat org tau ) went to the BUKIT TINGGI which located at PAHANG,border to enter Selangor.The location actually not really Pahang. =)
we set off about 10.00 am and arrived at 12.00 pm.Actually this is our xtvt before WE GET TROUBLE in our final exam.(but this entry i wrote after my final papers finish..(YE'HOOOOO)

Seriously is quite interesting especially when i went to JAPANESE HOUSE. HEY..i grabbed a chance to wore kimino AND of course u have to pAY if u want to wear it.(RM20 FOR half an hour).
but is slightly tired which need you to walks when you reached at this hills.they do not provide cars,all you need to do is keep walking to watch every single precious views.

i think is really 100x worth it if u want to spent your hoNEY MAdu at this COLMAR TROPICALE BERJAYA HILLS RESORT especially if u are under budget (jgn nak PARIS sgt lah ). Malaysia is the best,kite kan malaysian.If im not mistaken the cost is about RM300 For 3 days 2 night per person.

p/s : i love to be Malaysian..do you huney ??