Feb 6, 2012

SEBAB KENAPA "GAJI" SELALU TAK CUKUP..

Cuba korang semua fikir dalam-dalam.. Gaji pertama yang korang Kerja,sebelum dapat or sebelum keluar gaji lagi..

"ape korang fikirkan??"

Terlintas tak dalam fikiran benda Pertama,nak bagi dekat EMAK dan AYAH..?




Alhamdulilah,boleh belanja mak n abah dulu,nafkah keluarga juga tidak lupa



Kalau jawapan nya "Tak"..!! maksud nya berat kes korang nie..Kawan2 aku selalu mengadu tak cukup duit Gaji,yg aku PELIKKK..TAK ADA anak bini lagi..tp tak cukup,,nak kata pakai kereta besar "TAK PULAK"..MASIH LAGI TAK CUKUP,AGAK2 KENAPA ??



SOALAN AKU : "Gaji yg korang dpt bagi tak kat MAK DAN AYAH..SIKIT PON ADE BG TAK ?

JAWAPAN DIA : "KADANG2 BAGI,KDG2 TAK.SEBAB TAKUT TAK CUKUP,KALAU BAGI DEKAT PARENTS..


INGAT,..PARENTS memang tak memerlukan duit kita..tapi keikhlasan dari titik peluh kita bekerja,kalau kita bagi dekat mereka..ALLAH SWT AKan tahu keikhlasan dr hati kita,
Hari-hari mereka BERDOA DEKAT KITA...Tapi ape yg kita fikirkan bila dapat DUIT..TAK ingat langsung nak bagi..TAK CUKUP DUIT ..tau nak pinjam..bayar tu tak tau lah bila..




Berkongsi bersama-sama walaupun sedikit.atau menjadi seperti gambar di bawah






Belum cukup bulan..duit gaji lebur entah ke mana..


p/s: GAJI ANDA TAK KAN PERNAH CUKUP BILA MANA ANDA MENIKMATI NY SEORANG DIRI..TANPA MENGINGATI IBU BAPA,ANAK,ISTERI,SUAMI..SAMPAI BILA-BILA..ANDA AKAN TAK PERNAH CUKUP DUIT..WALAUPUN SEKAYA MANA ANDA..PERCAYALAH..


KEBAJIKAN KELUARGA MENJADI TANGGUNGJAWAB UTAMA

18 comments:

  1. betul tu betul.
    at least belanja family dinner ke apa.
    itu pun dah buat mereka happy :)

    ReplyDelete
  2. dah keje nanti nak bagi duet kat makayah jugak
    tak nak jadi kedekut :)

    ReplyDelete
  3. Family first :D Tanggungjawap anak thadap parents tkboleh lupa. Hehehehe

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. satu lagi... ni nasihat ayah aku masa mula2 start keje. kalau gaji $1000 belanja mcm org gaji $200, kalau gaji $1000 belanja mcm org gaji $2000 mmg sampai bile2 tak cukup.

      Delete
    2. Tu lah nie dpt gaji berjoli.. Langak gaji ribu riban

      Delete
  5. salam ziarah..
    agreed with u..
    banyak memberi, banyak juga yg dapat..
    lagi satu, kalu asyik berjoli sampai bila2 pun gaji takkan cukup..huhu

    ReplyDelete
  6. Betul tu... Apa pun kn dahulukn our parent. Nnt miracle nya rezki mest cukup or even more . Jgn lupa gak gaji kita bukan hak kita semuanya. So jgn lupa kn org yg really memerlukn.. ;)

    ReplyDelete
  7. betul tuh. bg sye, sye nk bg kat fmily jugak. even sket pun kn :D

    ReplyDelete
  8. bagi atau tak bagi kat mak bapak sekali pun boleh jadi tak cukup jugak., pasal gaji kat m'sia ni kecik., hehehehe..

    ReplyDelete
  9. Greetings...visiting here again... Smile!!
    Accountant Melbourne

    ReplyDelete
  10. yup betul2,yg pengting krja mau ikhlas dulu...
    ingat bagi ke dua org tua kita walaupun skit...
    rsjin2lh bersedekah tau hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan.. kdg2 gji 2k 2 hinggit pon kedekot..
      =)

      Delete
  11. yup, bg seikhlas hati.. nice sharing ^^

    ReplyDelete